tisdag 19 februari 2008

Min bokhylla - New York-trilogin

Som första bok från min bokhylla har jag valt ”New York-trilogin” av Paul Auster. Auster har blivit jämförd med författare som Kafka och Borges och "New York-trilogin" är redan en klassiker i modern tappning. Som namnet på boken antyder är det en trilogi med tre fristående berättelser; ”Stad av glas”, ”Vålnader” och ”Det låsta rummet”. Boken ikläder sig rollen som deckare med dess sedvanliga mystik och spänning men vad dessa tre berättelser har gemensamt och vad de egentligen handlar om är problematiken i vad som är sant och inte. Det förekommer, i berättelserna, diskussioner om vad berättandet är, om vad som är verkligt. Det handlar om att man bara får höra en sida av en historia, den sidan som författaren väljer att berätta. Den andra sidan av historien finns inte och hur kan man veta ifall det som berättas är det som verkligen hände?

Min personliga favorit av ”New York-trilogins” berättelser är den första, ”Stad av glas”. Det är den berättelse som starkast av dessa tre ifrågasätter berättarröstens trovärdighet, vilket jag tycker är ett fängslande grepp och framförallt en intressant problematik. Förövrigt har denna berättelse många likheter med en annan av mina favoritböcker, nämligen Don Quijote. Inte bara har huvudpersonen Daniel Quinn samma initialer utan man får även höra om bokens Paul Austers fascination av Cervantes berättarteknik och i och med det knyts säcken liksom som ihop.

Hela historien börjar med en felringning, någon ringer till Daniel Quinn och frågar efter Paul Auster. Och redan där har man fastnat. För bara med ett sådant enkelt knep har författaren, genom att blanda in sig själv i historien, gjort läsaren nyfiken. Man blir osäker på vad som händer, det börjar inte som det brukar och man vill läsa mer.

Jag skulle kunna berätta mer i detalj om handlingarna i dessa tre berättelser men det känns överflödigt då det inte är handlingen som egentligen är det viktiga. Handlingen känns mer som ett redskap som för historien framåt men som egentligen inte är nödvändig för själva kärnan. En utsmyckning om man så vill. ”New York-trilogin” är en annorlunda och spännande bok, varje historia på sitt sätt. Den är perfekt för dig som gillar spänningen i deckare men hatar de banala klyschor dessa i regel innehåller. För det här är egentligen inte alls någon deckare, Jag vet inte riktigt vad man ska klassa den som men det är en bra bok om du vill ha något djupare. Den är en litterär utmaning som uppmuntrar till egna tolkningar och frågor man gärna vill försöka besvara. Kan man tillexempel verkligen lita på varje romans berättare?

"New York-trilogin" finns som pocket och går att beställa för 39 kr på till exempel på
Adlibris.

Inga kommentarer: